Jdi na obsah Jdi na menu

Karbonový stativ Feisol CT-3472

                Když jsem vybíral stativ Manfrotto 055XPROB, myslel jsem si, že to je poslední stativ, který si na velmi dlouhou dobu pořídím. Pak se mi naskytla příležitost stát se majitelem objektivu Sigma 300-800 a musel jsem řešit otázku vhodné hlavy pro sestavu o váze 7,5 kg. Kulovou hlavu nahradila hlava gimbalová, středový sloupek stativu byl nahrazen pevnou základnou, ale nohy Manfrotta s nosností 7 kg nyní musely nést váhu přibližně 9 kilogramů a to bylo už dost nad limitem nosnosti stativu. 

 

dsc_8614.jpg

Feisol CT-3472 a Manfrotto 055 XPROB

 

                Při focení vsedě v krytu, nebo vleže na břehu rybníka, kdy jsem částečně vysouval pouze jeden segment nohou, nebyly vibrace tak hrozné, nicméně jsem cítil, že se stativ chvěje. Při plně všech vysunutých  segmentech již bylo chvění velmi znatelné a povedené fotografie byly spíše vzácností.

                Začal jsem tedy pročítat všelijaké recenze a zkušenosti uživatelů různých výrobců jak na domácích, tak i na zahraničních diskuzních fórech. Ujasnil jsem si, že hledám karbonový stativ, který dost unese, je tuhý, lehký, skladný a cenově přijatelný. Jasnou volbou se zdály stativy značky Gitzo, na které jsem slyšel jen a jen chválu. Pořizovací cena však byla o dost vyšší, než jsem byl ochoten za stativ zaplatit.

 

dsc_8612.jpg

Feisol CT-3472 a Manfrotto 055 XPROB

 

                Neustále jsem sledoval inzertní servery, zda se neobjeví na prodej nějaké starší Gitzo, oslovil kamarády fotografy, zda o nějakém nevědí a v mezičase jsem se snažil najít stativ podobných parametrů od jiného výrobce za příznivější cenu. Při pročítání nějaké diskuze jsem narazil na zmínku o stativu Feisol řady 3442, který si majitel velmi chválil. Pro mě to bylo první setkání se značkou Feisol, o které jsem doposud neslyšel. Ale stativ to byl pro mé účely malý, navíc jsem značku bral jako další čínskou kopii Gitza.

                Postupně jsem se nořil i do zahraničních diskuzí a na značku Feisol narážel častěji a častěji. A veškeré zmínky byly pozitivní. Nyní jsem již zcela cíleně vyhledával veškeré informace o značce Feisol ve spojení s dlouhými skly a stále více se přikláněl k myšlence pořídit si stativ Feisol nejvyšší řady.

                Do toho jsem dostal nabídku na koupi staršího stativu Gitzo 5540 LS za cenu nového stativu Feisol 3472. Velmi lákavá nabídka a asi nejsložitější rozhodování při výběru stativu vůbec. Pro srovnání zde uvádím přehled základních parametrů obou stativů:

 

   Parametr

Gitzo 5540 LS

   Feisol CT 3472

   Nosnost

   25 kg

   12 kg

   Váha

   2,96 kg

   1,78 kg

   Maximální výška

   151 cm

   150 cm

   Mininimální výška

   14 cm

   9 cm

   Transportní výška

   60 cm

   55 cm

   Počet sekcí

   4

   4

 

                Nakonec jsem se rozhodl pro Feisol a to z důvodu zejména nižší váhy, nižší transportní výšky, nižší minimální výšky a poskytnutí tříleté záruky. Dalšími faktory pro toto rozhodnutí byly velmi dobré reference uživatelů a diskuze o bezproblémovém používání stativu s objektivem, který vlastním. Musím ale připomenout, že mé důvody výběru byly čistě subjektivní a rozhodoval jsem se na základě svých priorit. Tolik tedy k výběru stativu a úvahám, proč jsem se nakonec takto rozhodl.

* * * * *

                Stativ jsem objednával e-mailem uvedeným na stránkách oficiálního zastoupení společnosti Feisol pro ČR a SR. Na stránkách zastoupení lze vybírat ze čtyř kategorií stativů. Já sáhl po stativu CT 3472 Rapid bez vyrovnávací základny a středového sloupku z kategorie Elite, což je nejvyšší model výrobce. Středový sloupek lze samozřejmě dokoupit samostatně, nebo rovnou se stativem, stejně tak i vyrovnávací základnu. Telefonicky jsem dostal odpověď na pár otázek, do objednávky jsem ještě přidal hliníkové hroty a vše odeslal.

 

                Druhý den mám v e-mailu potvrzení objednávky a zálohovou fakturu s platebními údaji. Odeslal jsem platbu a fakturační i doručovací adresu. Za 2 dny zpráva od dopravce a odpoledne již v ruce držím balíček. Komunikace se zastoupením Feisol byla věcná a rychlá.

* * * * *

                Stativ je doma. Doručený byl v lepenkové krabici přebalené bublinkovou fólií. Na krabici jsou přelepky udávající typ dodaného stativu. Uvnitř krabice je transportní pouzdro a v něm stativ zabalený zvlášť v igelitovém pytli. Součástí dodávky jsou i inbusové klíče a samostatný balíček s objednanými hroty včetně klíče pro jejich montáž.

 

dsc_8056.jpg

Doručená zásilka

 

dsc_8061.jpg

Označení  typu stativu v balení

 

                Transportní pouzdro je ušito z kvalitního a pevného materiálu, lehce polstrováno. Na boku je malá kapsa s přihrádkou, vhodná pro nářadí a jiné drobnosti. Taška je vybavena ramenním popruhem a dvěma uchy pro přenášení v ruce. Veškeré zipy jdou lehce, karabiny popruhu jsou opatřeny pružinami proti samovolnému otevření. Kvalita šití je vynikající, nikde nejsou žádné chumáče nití, švy drží.

 

dsc_8063.jpg

Obsah dodávky, hroty objednány samostatně

 

                Rozměr pouzdra pro stativ CT 3472 je více než dostačující. K délce stativu zbývá ještě 25 cm volného prostoru, takže se jistě do pouzdra vejde stativ s kulovou hlavou, či středovým sloupkem. Nicméně chybí přibližně 2 cm na délku, aby se do pouzdra vešel stativ včetně namontované gimbalové hlavy Lensmaster RH-2. Ale ani jsem nepředpokládal, že bych stativ nosil v pouzdře s nasazenou hlavou. Vážně, pouzdro je dimenzováno opravdu dostatečně.

 

dsc_8600.jpg

Transportní pouzdro

 

                A teď již konečně k samotnému stativu. Už když jsem jej vyndával z brašny, abych jej vybalil z igelitu, zarazila mě nízká váha. Opticky působí stativ i ve složeném stavu mohutně, proto jsem podvědomě očekával vyšší hmotnost. V plně rozloženém stavu vynikne nízká váha ještě více. To jsou ale subjektivní pocity umocněné používáním těžšího hliníkového Manfrotta.

                Základna stativu je vysoustružena na CNC strojích ze slitiny hliníku 6061 (používá se v letectví). Povrchová úprava je provedena černým eloxem. Samotná základna má průměr 89 mm a na základnu ještě navazují úchyty nohou. V boku základny jsou tři otvory se závitem pro stavěcí šrouby („červíky“). Ty v základně stativu fixují středovou misku a zabraňují jejímu uvolnění. Obvod v nejširším místě stativu je 41 cm.

 

dsc_8616.jpg

Obvod stativu v nejširším místě

 

                Středová miska je taktéž vysoustružena pomocí CNC strojů ze slitiny hliníku 6061 a povrchově upravena černým eloxem. Po obvodu je miska opatřena drážkou ve tvaru písmene „V“, do které zapadají zmiňované stavěcí šrouby. Střed misky je opatřen standardním závitem 3/8, na který se montuje hlava. Na spodní straně je miska osazena demontovatelným hákem pro zavěšení dodatečné zátěže. Oba díly do sebe perfektně zapadají, není patrna žádná vůle, ve složeném stavu působí jako jeden kus.

 

dsc_8629.jpg

Základna a miska 

 

                Nohy tohoto stativu mají 4 sekce. Trubice nohou jsou vyrobeny z uhlíkových vláken, klouby jsou opět obrobeny CNC stroji ze slitiny 6061. Průměry jednotlivých trubek nohou jsou 37, 33, 29 a 25 mm. Horní trubice jsou opatřeny pěnovou gumou pro měkčí a jistější úchop.

 

dsc_8435.jpg

Průměr trubice segmentu 1

 

dsc_8439.jpg

Průměr trubice segmentu 2

 

dsc_8445.jpg

Průměr trubice segmentu 4

 

dsc_8627.jpg

Trubice segmentů 2,3 a 4

 

                Zámky trubic nohou se ovládají pomocí utahovacích pogumovaných prstenců. Stačí pootočení sotva o čtvrtinu kruhu a nohy jsou fixovány v požadované délce. Stativ je označen jako „Rapid“, což znamená, že se jednotlivé sekce nohou neprotáčejí a lze je najednou odemykat a uzamykat jedním pohybem, pokud jsou nohy plně zataženy.

                Zvědavost mi nedá, abych se nepodíval na vnitřek zámků trubic. Pro demontáž je třeba několika otoček uzamykacího prstence. Trochu se obávám, co všechno se z nohy vysype a doufám, že vše později dokážu vrátit na správné místo. Zámky nohou jsou komplet vyrobeny z plastu, svou funkci však plní naprosto spolehlivě. Montáž a demontáž je velmi jednoduchá. Příjemně mě překvapilo, že v trubicích nohou nebyly žádné nečistoty, nebo otřepky z výroby.

 

dsc_8620.jpg

Mechanismus uzamykacího prstence

 

                Polohovací mechanismus nohou je přednastaven na úhly 25, 50 a 75 stupňů. Nohy se dají navíc přetočit o 180 stupňů, díky čemuž je stativ s nasazenou kulovou hlavou menší pro transport. Polohování nohou jde příjemně ztuha, nepozoruji žádné vůle.

                Spodní část nohou stativu je kryta gumovými patkami, pod kterými jsou závity pro montáž hrotů. Patka na noze drží poměrně pevně, na její stažení jsem musel vyvinout trochu větší sílu, nicméně jsem neměl pocit, že by se něco mohlo touto manipulací ulomit. Patky jsou těsné a tím bezpečně chrání vnitřek před vniknutím nečistot a samy sebe před ztracením. Samotná montáž, či demontáž hrotů je velmi snadná, a zabere jen krátkou chvilku.

 

dsc_8631.jpg

Hroty

 

dsc_8632.jpg

Montáž hrotů

 

                Při plně vytažených nohách je výška stativu rovných 150 cm. Minimální výška pro focení vleže je 9 cm a transportní délka složeného stativu je pouze 55 cm při váze 1,78 kg (bez pouzdra a hlavy). 

 

                V teple pokoje hodnotím stativ velmi pozitivně. Jsem překvapen kvalitou zpracování, nízkou hmotností a jednoduchostí manipulace. Je čas našroubovat na stativ hlavu a vyčkat na průnik volného času s vhodným počasím pro první praktický test.

* * * * *

                K prvnímu použití stativu jsem se dostal v lednu, kdy se neustále zamračená poloha protrhala a na pár desítek minut se objevilo slunce. Teplota vzduchu byla mírně pod nulou, sněhová pokrývka cca 10 cm. Jako testovací objekt mi posloužila tlupa vrabců, co celoročně obývá křoviny při okraji lesa. Donesu si na místo veškeré nádobíčko a vše připravím pro první focení. S nasazenou hlavou Lensmaster RH-2 a při plně vysunutých nohách mám hledáček fotoaparátu přesně ve výši očí (měřím 185 cm). Stativ se pod zátěží, jako je Sigma 300-800 /5,6 nezhroutil, nohy se nijak nezkroutily. Zdá se, že zátěž téměř 9 kg není pro stativ žádný problém. Nastavuji ISO 100, clonu 6,3 v režimu A, ostření C, ohnisko objektivu 750 mm (přepočet na kinofilm 1125 mm).

                Opatrně kopnu do jedné stativové nohy a v hledáčku sleduji, jak bude obraz kmitat. Nohy stativu ale vibrace rychle utlumí. Neumím to nijak změřit, proto jen můžu subjektivně porovnat s Manfrottem 055  XPROB, které se při shodné zátěži a plně vysunutých nohách znatelně chvělo. S Feisolem jsou výsledky vynikající. Asi nejlepším důkazem stability stativu je výřez z pořízených fotografií při 100% zvětšení bez jakýchkoliv úprav, jen převod z RAW do JPG. Poslední fotografie je již upravena postprocesem. Nejedná se o žádný hezký záběr, ale focena byla na čas 1/50, při ohnisku 750 mm (přepočet na kinofilm 1125 mm).

 

dsc_8933.jpg

100% crop; bez úprav; převod z RAW do JPG; Nikon D7000; Sigma APO 300-800; ISO 100; 1/160;

f 6,3; 650mm (975mm)

 

dsc_8939.jpg

100% crop; bez úprav; převod z RAW do JPG; Nikon D7000; Sigma APO 300-800; ISO 100; 1/160;

f 6,3; 650mm (975 mm)

 

dsc_8952.jpg

Nikon D7000; Sigma APO 300-800; ISO 100; 1/50; f 6,3; 750mm (1125mm) postroces

* * * * *

                Nevím, co napsat závěrem, zda by se hodila ta známá věta „S koupí jsem velmi spokojen…“, či nějaká jiná nic neříkající fráze.

                V recenzi jsem popisoval svůj pohled na výběr stativu podle svých kritérií. Ano, jsem spokojen, jsem rád, že jsem se pro Feisol CT-3472 rozhodl. Zpracování je na vysoké úrovni, vše přesně lícuje, nic se neviklá, ani neskřípe, či nevrže. Použité materiály se zdají být velmi kvalitní. Stativ je i přes svou mohutnost relativně skladný a vhodný pro přepravu v zavazadlech. Manipulace je velmi jednoduchá, nohy lze vysunout velmi tiše. Samozřejmostí je, že vysouvaná noha má na konci zarážku a nestane se tak, že by celá tyč vyjela z objímky silnějšího segmentu nohy.

                Myslím, že za cenu 13.508,-- Kč (prosinec 2014) je to dobrá koupě. Jsem si jist, že díky vysoké stabilitě se zvýší procento úspěšných fotografií pořízených při plně vysunutých nohách. Díky jednoduché konstrukci a demontáži segmentů nohou nebude ani problém s čištěním po focení v extrémních podmínkách.

                Snad jen jedna drobná výhrada, ale o té jsem věděl již před koupí. Nohy nelze rozevřít v úhlu 90 stupňů od základny, jak jsem byl zvyklý u Manfrotta a tak při plazení za „kořistí“ nepůjde stativ posouvat po zemi, ale budu jej muset lehce nadzvedávat.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář