Jdi na obsah Jdi na menu

Gimbalová hlava RH-2 od Lensmaster

                S pořízením delšího (a těžšího) skla jsem musel docela akutně řešit otázku gimbalové hlavy. Doposud jsem k plné spokojenosti používal kulovku 498 RC2 od firmy Manfrotto. Papírově by měla unést i Sigmu 300-800, ale prakticky bylo používání docela nervující. Pokud jsem povolil aretační šrouby, těžší konec objektivu byl neustále v interakci s gravitačním polem Země. Když se mi podařilo vyladit tuhost hlavy tak, aby sestavu udržela relativně bezpečně, špatně se s objektivem manipulovalo a pokud jsem jej sklonil k zemi, rovnováha byla porušena a následovalo překlopení. Takže jsem neustále musel držet foťák v ruce a pokud jsem se chtěl pohnout, nezbývalo než nezapomenout a utáhnout aretační šrouby (abych je vzápětí zapomněl povolit a propásl záběr, na který jsem čekal dlouhé desítky minut).

                Gimbalová hlava je v podstatě kardanový závěs, ve kterém těžký objektiv visí. A je-li umístěn v těžišti, pohybuje se objektiv jako na houpačce. Pohybovat s ním lze lehce a přitom nehrozí riziko náhlého překlopení, jako u kulové hlavy.

                Nabídka trhu zahrnuje velké množství různých typů od mnoha výrobců. Jediná potíž je v ceně. Jakou hlavu tedy vybrat? Wimberley a Jobu hlavy jsou zřejmě špička, ale jejich cena je velmi vysoká. Na druhou stranu existují jejich kopie vyráběné v Číně, či Indii, kde je již cena příjemná, ale obávám se kvality provedení. Děsí mě představa těžkého (a drahého) objektivu ležícího vedle stativu. Jednou z dalších možností, o které jsem uvažoval, je poměrně chválená a cenově dostupná hlava Manfrotto 393. Tady mne trochu odradila „nehezkost“ a provedení ve tvaru písmena „U“.

                Na britských diskuzních fórech jsem narazil na zmínky o hlavách RH-1 a RH-2, vyráběné domácí firmou Lensmaster. Hodnocení v diskuzích bylo pouze kladné, nenašel jsem žádnou negativní zmínku. Pochvalně se vyjadřovali i uživatelé ze Švédska a Dánska. Hledal jsem nějaké informace na česky psaných webech, ale bez úspěchu. Zdá se, že nikdo z našich fotografů tuto hlavu neznal, neviděl, nezkoušel.

                Vyčetl jsem, že tyto hlavy vyrábí fotograf Robert Hardy, sám nadšený „birder“. Původně vyrobil hlavu pro sebe, následně pro své kamarády, až to vyústilo k založení společnosti Lensmaster. Rob nyní nabízí dvě varinaty – RH-1 se stranovou montáží a RH-2, tzv. „Full gimbal“.

 

dsc_7323.jpg

Gimbalová hlava Lensmaster RH-2

 

                Napsal jsem Robovi mail s dotazem, zda je hlava RH-2 vhodná i pro monstrum, jako je Sigma 300-800. Během necelých dvaceti minut mi pípla odpověď, kde byla přiložena fotografie tohoto objektivu přidělaného na RH-2 a ujištění, že tato hlava unese 12 kg (na stránkách Rob uvádí 10 kg) a že všechny hlavy jsou testovány na statické zatížení do 45 kg (do 22 kg u RH-1).

                Rozhodl jsem se pro typ RH-2 v černém provedení (lze i tmavě šedá v kladívkové úpravě, či camo úprava) a přes stránky objednal. Za pár minut přišlo potvrzení objednávky a výzva k platbě. Platbu lze uskutečnit jen pomocí PayPal. Po potvrzení platby mi přišla ještě výzva k úhradě poštovného ve výši 8 GBP a následně mail od Roba, že veškeré platby jsou vypořádány a že hned odpoledne nese balík na poštu. Ještě ten den večer mi zaslal číslo zásilky. To bylo 27. listopadu.

*****

                Kalendář ukazuje třetího prosince a balíček je doma. Pečlivě zabalená krabice s exotickými nálepkami.  Cesta Evropou trvala díky Královské poště a GLS pouze 7 dní.

 

dsc_5698.jpg

Balíček doručuje firma GLS

 

                Uvnitř krabice je návod na dvou stranách A4 a pod ním zelená drť chránící hlavu zabalenou v bublinkové folii. Mimo hlavy je ve folii ještě menší balíček obsahující dvě destičky Arca-Swiss, jednu o délce 50mm, druhou 140mm. Dále adaptér závitu z 3/8" na 1/4" a 2 inbusové klíče.

 

dsc_5703.jpg

Vše pečlivě zabaleno

 

                RH-2 je pevné a jednoduché konstrukce. Samotná hlava, tedy její hlavní část je vyrobena z lehké hliníkové slitiny – ramena o tloušťce 12 mm a šířce 44 mm. Na výšku měří hlava 250 mm, šířka je 160 mm a váha 1,25 kg. Povrchová úprava je provedena práškovou barvou, odolnou proti poškrábání. Součástí hlavy je svorka Arca-Swiss, pevně přichycená na kyvném ramenu.

 

dsc_7329.jpg

Rozsah dodávky

 

                Ve spodní části hlavy je nylonový prstenec, který v sobě ukrývá ocelovou vložku se závitem 3/8", která pokračuje jako čep horizontálního směru pohybu. Do boku prstence je vyvrtán otvor o průměru 5mm. Ten slouží k „uzamknutí“ hlavy na základně stativu. Výborně se na to hodí dodaný větší inbusový klíč, který po zasunutí do otvoru v základně poslouží jako páka pro dotažení hlavy na stativové základně.

 

dsc_7334.jpg

dsc_7341.jpg

Základna hlavy

 

                Plynulý pohyb v obou osách zajišťují čepy s jehlovými ložisky. Čep svislé osy vychází ze základny hlavy a je zakončen velkým aretačním ovladačem, kterým se nastavuje tuhost otáčení. Kyvné rameno je k pevnému rameni připojeno také pomocí čepu s ložiskem a opět zakončeno velkým aretačním knoflíkem pro nastavení tuhosti vertikálního pohybu.

 

dsc_7346.jpg

Čep kyvného ramena

 

dsc_7339.jpg

Detail zavěšení kyvného ramena

 

                Tyto ovladače (knoflíky) umožňují pomocí pružinových podložek velice jemně nastavit přítlak, tedy tuhost pohybu od zcela volné pro sledování letících ptáků, až po „uzamknutí“ v libovolné poloze. Trochu jsem se obával, že v zápalu fotografování můžu neopatrností knoflík zcela vyšroubovat ze závitu a tím uvolnit zavěšení kyvného ramena. Ale k vyšroubování knoflíku jsou potřeba čtyři kompletní 360o otočky, takže je nepravděpodobné, že by se tak stalo v i praxi.

 

dsc_7343.jpg

Ovládací knoflík

 

                Pohyb hlavy jak v horizontálním, tak i ve vertikálním směru je velmi hladký. Síla přítlaku se dá nastavit velice jemně. Přibližně na rozsahu ¼ otáčky ovladače lze hlavu nastavit od „zcela uzamknout“ po „zcela uvolnit“.

                Další dobrá věc u této hlavy je snadná údržba. K rozebrání není potřeba žádné nářadí. Hlavu lze během několika minut snadno vyčistit bez toho, aby se celý výrobek zasílal výrobci k odborné demontáži.

 

dsc_7340.jpg

Jehlové ložisko s podložkami a pružinovou podložkou

 

                Jak hlava pracuje? Na to je jednoduchá odpověď: skvěle! Bez problému udrží i drobečka jako je Sigma AF 300-800mm f/5,6 APO EX DG HSM.  Pohyb je plynulý, bez drhnutí.  Přítlak (tuhost) pohybu lze nastavit velmi jemně. Možná RH-2 nevypadá tak skvěle jako hlavy od Wimberley, ale svůj účel plní velmi dobře a za přijatelnou cenu.

 

dsc_7320.jpg

Gimbalová hlava Lensmaster RH-2

 

                Jsem zřejmě první uživatel této hlavy v našich končinách. Nemohu ji srovnávat s jinými gimbalovými hlavami, jelikož jsem měl možnost vyzkoušet pouze hlavu od Wimberley a to po dobu přibližně pěti minut. Ale subjektivně – nemám pocit, že bych zaznamenal nějaký rozdíl v používání. Pro pořízení hlavy od Lensmaster jsem se rozhodl na základě jen kladných recenzí na zahraničních fotofórech, cenové dostupnosti a líbivějšího vzhledu, než je Manfrotto 393.

                Na závěr přidávám odkaz na výrobce: http://www.lensmaster.co.uk/index.htm Doporučuji shlédnout videa jak u RH-1, tak i u RH-2 (jsou i na youtube.com) a přečíst si ohlasy jak na Robových stránkách, tak i na diskuzních fórech zaměřených na fotografování živé přírody.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář