Jdi na obsah Jdi na menu

Mobilní držák větviček a krmítko

               Pro zimní focení používám poměrně velká a těžká krmítka, která vždy na podzim umístím na vyhlédnutou lokalitu a na jaře opět uklidím. Odsedací větvičky pro focení strávníků navštěvující krmítko, jsem zasouval do krátkých duralových trubek vhodných rozměrů. Ty jsem upevnil na spodní stranu základny krmítka, nebo na sloupek a poměrně jednoduše jsem je dokázal natočit do požadovaného směru.

                Toto řešení bylo jednoduché, nicméně často si opeřenci sedali moc blízko ke krmítku, které se tak nechtěně dostávalo do záběru, nebo naopak obsadili větvičky vzdálenějších křovin, z kterých přelétali přímo na krmítko bez zastávky na připravené větvičce.

                Takže jsem potřeboval vyrobit „něco“, co můžu použít u krmítka, či vzít s sebou na celodenní focení, kam upevním vhodnou větvičku a zároveň „to něco“ poslouží jako malé krmítko a nebude to vážit kila.

                Začal jsem obcházet různá železářství, obchody pro kutily, domácí potřeby, znovu vyzpovídal majitele fotoobchodu, kam velmi rád chodím, zda neexistuje něco vhodného pro můj záměr. Hledal jsem nějakou svorku, která bude na kulovém kloubu, či otočná ve dvou osách a půjde přidělat na skládací tyč, kterou jednoduše zapíchnu do země.

                Komponenty, které byly dostupné, vycházely váhově velmi nepříznivě a vyžadovaly poměrně rozsáhlé úpravy s nejistým výsledkem, nehledě na cenu.

                Na nějakou dobu jsem ten nápad pustil z hlavy, nicméně čas od času jsem stále dokola prohledával webové stránky a hledal něco vhodného.

 

dsc_1279.jpg

 

                Při návštěvě prodejny s potřebami pro rybáře mi do oka padla teleskopická tyč se závitem whitworth na jednom konci. Nevím, k čemu rybáři tyhle tyče používají, ale pro můj záměr byla vyhovující. K tyči jsem ještě přikoupil bodec pro upevnění slunečníku / deštníku.  Bohužel se mi u rybářů nepodařilo objevit nic, co by vypadalo (a fungovalo) jako svěrka pro odsedací větvičky.

                Štěstí mě neopustilo a nějakou náhodou jsem objevil tuzemský internetový obchod s čínským zbožím pro fotografy. V nabídce mimo různých drobností byla i kulová svěrka se závitem whitworth, sloužící k uchycení světel na rampu, svěrka s háčkem, lišta pro upevnění dalšího příslušenství, zkrátka plno drobností, ze kterých se mi podařilo poskládat „mobilní držák větviček s přídavným krmítkem“. Jen nevím, proč to přítelkyně nazývá monstrum.

 

dsc_1295.jpg

 

                Sestavení bylo velmi jednoduché. Základem je bodec s objímkou a teleskopická tyč z rybářských potřeb. Do původního závitu jsem zalepil závitovou redukci 1/4 - 3/8 whitworth a do ní šroubuji přídavnou foto lištu pomocí stativového šroubu. Na obou koncích lišty jsou závity, kde na jeden je našroubována svěrka s kulovým kloubem a na druhé straně je šroub pro upevnění malého krmítka, pokud jej chci používat. Případně můžu kulovou svorku našroubovat přímo do závitu tyče.

 

dsc_1282.jpg

 

                Krmítko byla nejsložitější část celého zařízení. Jedná se o obdélník o rozměrech 20 x 15 cm a s postranicemi o výšce přibližně 3 cm. Vše je vyřezané a slepené z plastového hobby skla. Do dna je asymetricky zašroubován a zalepen „červík“, tedy závitová dedukce 1/4 - 3/8. Pravděpodobně úplně stejně by posloužil i tácek pod květináč, či něco podobného, ale to průhledné krmítko vypadá subjektivně lépe.

 

dsc_1313.jpg

 

                Celé to funguje velice jednoduše. Na zvoleném místě zašlápnu bodec s objímkou, do něj upevním teleskopickou tyč, nastavím si vhodnou výšku, přišroubuji lištu a do ní kulovou svorku, která drží větvičku. Mohu si tak volit vzdálenost větvičky od krmítka, nebo případně na protilehlou stranu ještě přišroubuji to mini krmítko, pokud tam opeřence potřebuji pozdržet. Na tyč lze upevnit svorku s háčkem, třeba pro zavěšení vábničky.

                A tady je výsledek: "Mobilní držák větviček Mk.I", též něžně nazývaný "Monstrum", sestavený v poli.

dsc_6565.jpg

               A takhle to funguje v praxi:

_dsc8070.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář